Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (111) in /var/www/html/sql.php on line 16

Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /var/www/html/sql.php on line 17

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/sql.php:16) in /data/www/virtual/absolutads/new/novinky.php on line 1

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/sql.php:16) in /data/www/virtual/absolutads/new/novinky.php on line 2
ABSOLUT VODKA REKLAMY [AbsolutAds.com]
AbsolutAds.com

NOVINKYGALERIE REKLAMPŘEHLED ČESKÝCH ČASOPISŮKOKTEJLYABSOLUT MIXODKAZYGUESTBOOKABSOLUT REFLEXIONS

AbsolutAds.com

05.09.2004 Roadtrip do Åhusu aneb cesta za vyrobou Absolut Vodky
Doufam, ze vsichni vite, proc je Åhus tak vyznamne mestecko - pokud ne, da se to zjistit na kazde lahvi ABSOLUT VODKY ;-) Tak prave do tohoto mestecka jsme se jeli podivat z Kodane, kam nas jeden muj kamarad pozval na navstevu. Uvnitr clanku najdete nase vypraveni.
Z hlavního města Dánska jsme zamířili směrem na Malmö a do Švédska vjeli po novém mostě ØresundsBron, což je opravdová chlouba moderního silničního stavitelství. Je to nádherná podívaná, z 3,5 km dlouhého tunelu se vyjíždí na umělý ostrov, ze kterého pokračujete již po 7,5 km dlouhém silničním a železničním mostě přes moře přímo do Švédska.

Po zaplacení mýta za most na švédské straně jsme už konečně jeli po té zemi zaslíbené dál a dál na východ, kolem Kristianstadu až do samotného srdce Absolutky, do Åhusu.

Protože pracovnice turistického informačního centra v Åhusu byly natolik ochotné, že už před naším odjezdem do Dánska jsem od nich poštou dostal mapu města, nebyl problém najít hlavní cíl naší cesty: továrnu V&S, jediné místo, kde se vyrábí a stáčí ABSOLUT VODKA. Měli jsme štěstí, že zrovna v ten čas, kdy jsme dorazili, začínala prohlídka výrobní linky (ty se konaly každou půlhodinu od 12 od 15), a tak jsme neváhali a vkročili do té svatyně. Švédská průvodkyně nás zavedla na galerii, odkud jsme pod sebou viděli stovky a stovky lahví Absolutky, jak se plní, vymývají (samozřejmě taky Absolutkou), zátkují, a jak se na ně nalepuje portrétek Larse Olssona Smithe. Bylo nám řečeno, že ačkoli vidíme plnění obyčejné, bezpříchuťové (modré) Absolutky, není problém celou linku přepnout na ostatní druhy. Dokonce jsme dole pod námi zahlédli i zbrusu novou láhev ABSOLUT RASPBERRI a LEVEL. I když bylo vevnitř zakázáno fotit, nemohl jsem odolat a jednu ilegální fotku udělal:-)

Po skončení prohlídky výrobní linky nám byla doporučena výstava ABSOLUT 25., věnovaná 25. výročí prvního exportu Absolutky do světa. Velkolepá podívaná pro nás začala již ve vstupní místnosti, kde nás uvítali usměvaví Švédové a nabídli prospekty, plakátky a tácky s motivy Absolutky. V další místnosti pak byla ona samotná výstava: byla tam popsaná historie ABSOLUT VODKY (kterou jsme ale stejně už měli naučenou:), vystaveny všechny druhy Absolutky včetně nové RASPBERRI, skútr ve tvaru Absolutky, módní šaty v témže duchu, miliardtá láhev ABSOLUT VODKY (vyrobená 16.3.2004) a další věci týkající se této jedinečné vodky. Motiv Absolutky nechyběl dokonce ani na WC:-). Já, ale hlavně moje přítelkyně, díky které jsem teprve poznal význam slova „umění“ a pochopil ABSOLUT náhled na svět (to jsem nepsal já!), jsme se nemohli té výstavy nabažit, strávili jsme tam skoro hodinu a ani se nám nechtělo jít pryč.

Poté jsme si ještě šli prohlédnout město, moc se nám líbil tamější přístav, radnice a náměstí, vše v takovém pohodovém, švédském stylu. Také jsme vešli do obchodu s lihovinami, kde si chudáci Švédi musejí vystát frontu na jejich oblíbené pitivo. Ve Švédsku se totiž nesmí alkohol prodávat jen tak v obchodech jako u nás, ale jsou na to specializované podniky, které mají navíc omezenou otevírací dobu a hodně vysoké ceny. Proto také někteří Švédové jezdí nakupovat a konzumovat alkohol do Dánska.

Nákupem suvenýrů v informačním centru naše návštěva rodiště ABSOLUT VODKY končila a my jsme se zase vydali zpátky švédskou dálnicí přes most ØresundsBron do Kodaně. Celý výlet do Åhusu nám ale zůstal navždy v paměti a ještě teď ani nemůžeme uvěřit, že jsme tam byli a viděli samotné výrobní a plnící linky a, ještě k tomu, krásnou výstavu. Byli jsme právě TAM, kde se vyrábí slavná ABSOLUT VODKA a byl to zážitek na celý život.

Tøm a Måruskå

P.S.: Pokud se chcete dozvědět víc, ať už o Åhusu, či o našich poznatcích z Dánska, nebo budete chtít zkouknout více fotek (kvalitnějších než zde uvedené), napište na tomj@atlas.cz nebo na mariesvobodova@seznam.cz


English version

Absolut na Amazon.com

Absolut:
Biography of a Bottle



Hledej na AbsolutAds.com

 Reklamy  Fulltext

Posledních 5 komentářů

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (111) in /var/www/html/sql.php on line 16

Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /var/www/html/sql.php on line 17
# Samuel Leon Hochman > 08.02.2007:
The magazine is People en Espanol.
Thanks.
Samuel Leon Hochman.

# Kate Nikoltsou > 03.02.2007:
As a resident of Thessaloniki, it is true that for years now, we saw the Aristotle Square as the Absolut. However, there may be a digital enhancement of the two top buildings at Tsimiski Street, as they seem to be indented to make the shape of the bottle's cap. Lokoking at the same view on google earth, those buildings are not indented.

# Katerina Nikoltsou > 03.02.2007:
What was the image, and when and where was the very FIRST Absolut ad published?


Napište mi připomínky a názory


Chcete vyměňovat reklamy?
Samozřejmě sám sbírám reklamy Absolut Vodky. Chtěli byste některé se mnou vyměňovat?
Seznam reklam z mé sbírky.
Absolut country of Sweden Vodka & Logo, Absolut, Absolut bottle design and Absolut calligraphy are trademarks owned by V & S VIN & SPRIT AB.